Γονιμότητα και Εγκυμοσύνη

Κατ’ αρχήν το αλκοόλ επηρεάζει την κρίση μας, άρα τα ζευγάρια μπορεί να έρθουν σε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων ή μιας μακρόχρονης δέσμευσης που δεν έχουν προγραμματίσει!

Γυναίκες

Η κατανάλωση αλκοόλ από γυναίκες συχνότερα από μία ή δύο φορές την εβδομάδα ή η κατανάλωση περισσότερων από ένα ή δύο ποτών κάθε φορά, μπορεί να επηρεάσει την έμμηνο ρύση και τα επίπεδα γονιμότητας. Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της προσπάθειας σύλληψης μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος και να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής.

Μια γυναίκα δε γνωρίζει τις πρώτες εβδομάδες αν είναι έγκυος. Αποφεύγοντας την κατανάλωση αλκοόλ ενώ προσπαθεί να συλλάβει, διασφαλίζει ότι το έμβρυο δεν θα εκτεθεί στο αλκοόλ και τις πιθανές βλάβες που αυτό μπορεί να προκαλέσει κατά την πρώιμη και κριτικής σημασίας περίοδο ανάπτυξης του εμβρύου.

Άνδρες

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική απόδοση, αφού όσοι πίνουν δεν έχουν τον πλήρη έλεγχο του σώματός τους. Το αλκοόλ μειώνει την ποσότητα του σπέρματος και η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει προσωρινή ανικανότητα.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες καθώς και την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος. Προτείνεται λοιπόν στους άνδρες να μειώσουν την κατανάλωση σε ένα ή δύο ποτά την ημέρα αν το ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει.