Υπερβολική Κατανάλωση και Σώμα

Το αλκοόλ που περιέχεται στο ποτό σας απορροφάται από το σώμα σας μέσω του στομάχου και των λεπτών εντέρων. Το φαγητό μειώνει το χρόνο απορρόφησης και για το λόγο αυτό το αλκοόλ σας επηρεάζει γρηγορότερα όταν πίνετε με άδειο στομάχι.

Το αλκοόλ μεταφέρεται στο συκώτι από το λεπτό έντερο και στη συνέχεια στην καρδιά, τον εγκέφαλο, τους μύες και άλλους ιστούς. Αυτό συμβαίνει πολύ γρήγορα, μέσα σε λίγα λεπτά. Συνήθως, αν και όχι πάντα, αυτό έχει μια ευχάριστη αίσθηση.

Το σώμα μας δε μπορεί να αποθηκεύσει το αλκοόλ και συνεπώς το διασπά. Αυτή είναι η δουλειά του συκωτιού σας. Αρχικά, το συκώτι μετατρέπει το αλκοόλ σε ακεταλδεϋδη (τοξική), στη συνέχεια σε οξύ (ακίνδυνο), το οποίο μετά διαχωρίζεται σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Περίπου 90% – 95% του αλκοόλ που καταναλώνετε διασπάται από το συκώτι, ενώ 5% – 10% αποβάλλεται μέσω των ούρων, της αναπνοής και του ιδρώτα.

Η ικανότητα του σώματός σας να επεξεργάζεται το αλκοόλ εξαρτάται από την ηλικία, το βάρος και το φύλο σας. Το σώμα σας διασπά το αλκοόλ σε ρυθμό μιας μονάδας αλκοόλ κάθε μιάμιση ώρα και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να επιταχύνετε αυτή τη διαδικασία.