Αν μου αρέσουν τα Σπορ

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε αν ασχολείστε σοβαρά με τον αθλητισμό είναι ότι το αλκοόλ ΔΕΝ συνδυάζεται καλά με τον αθλητισμό. Το αλκοόλ μειώνει το χρόνο αντίδρασης, αυξάνει τη θερμότητα του σώματος και μειώνει την αντοχή.

Αντοχή

Το σάκχαρο του αίματος που χρειάζεται το σώμα σας για ενέργεια παράγεται από την απελευθέρωση γλυκόζης από το συκώτι στο αίμα. Το αλκοόλ μειώνει την ικανότητα του σώματος να παράγει αυτό το σάκχαρο, άρα έχετε λιγότερη ενέργεια και αντοχή.

Απώλεια θερμότητας

Αν αισθανθήκατε ποτέ μια να κρυώνετε και μια να ζεσταίνεστε μετά από «μεγάλη» νυχτερινή έξοδο, τότε θα αναγνωρίσετε αυτό το σύμπτωμα. Αρχικά το αλκοόλ στο σύστημά σας κάνει να αισθάνεστε ότι έχετε πυρετό, ενώ μετά χάνετε πολύ γρήγορα θερμότητα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υποθερμία. Όσο πιο κρύος είναι ο καιρός και όσο περισσότερο παίζετε ή προπονείστε, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος.

Χρόνοι αντίδρασης

Οι χαλαρωτικές ιδιότητες του αλκοόλ μπορεί να συνεχιστούν για αρκετή ώρα αφού σταματήσετε να πίνετε. Το αλκοόλ επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και επιβραδύνει την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται πληροφορίες. Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει τις αντιδράσεις σας, το συντονισμό, την ακρίβεια και την ισορροπία – δηλαδή όλα όσα είναι σημαντικά σε κάθε αθλητική δραστηριότητα.

Αθλητικοί τραυματισμοί και κράμπες μυών

Το αλκοόλ αυξάνει την αιμορραγία και το πρήξιμο γύρω από τραυματισμούς του μαλακού ιστού (διάστρεμμα, μελανιές και κοψίματα, δηλαδή οι πιο κοινοί τραυματισμοί) άρα χρειάζεται περισσότερος χρόνος ανάρρωσης. Το αλκοόλ «κρύβει» επίσης τον πόνο, άρα μπορεί να καθυστερήσετε να ζητήσετε βοήθεια, κάτι που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά για ταχεία ανάρρωση.

Αν έχετε τραυματιστεί, αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ – τουλάχιστον μέχρι να ξεκινήσετε αγωγή.

Κατά τη διάρκεια ασκήσεων, οι μύες σας καίνε σάκχαρο παράγοντας γαλακτικό οξύ. Μεγάλη ποσότητα γαλακτικού οξέως οδηγεί σε κούραση των μυών και κράμπες.

Το αλκοόλ που μένει στο σύστημά σας μετά από μερικά ποτά της προηγούμενης νύχτας συνεισφέρει στη συσσώρευση μεγαλύτερης ποσότητας γαλακτικού οξέως και αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο κράμπας.