Περνώντας τα Όρια

Το αλκοόλ είναι μια ουσία που μπορεί να αλλάξει τη διάθεση. Επηρεάζει τα νεύρα που μεταδίδουν μηνύματα στο σώμα επιβραδύνοντάς τα και όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνετε τόσο μεγαλύτερη επίδραση έχει. Ο λόγος που οι άνθρωποι γίνονται συνήθως πιο ενεργητικοί και «κεφάτοι» όταν πίνουν ένα ποτό είναι γιατί το αλκοόλ επηρεάζει τα τμήματα του εγκεφάλου που ευθύνονται για την αυτοσυγκράτηση. Καθώς πίνετε, το αλκοόλ περνά στο αίμα.

Η αιθανόλη είναι το συστατικό του αλκοόλ που προκαλεί μέθη και τα μόριά της είναι τόσο μικρά που χωρούν να περάσουν στα κενά μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Εκεί μπορεί να επηρεάσουν τους νευροδιαβιβαστές που επιτρέπουν όλες τις εγκεφαλικές δραστηριότητες. Αν πίνετε γρήγορα, το αλκοόλ θα πλημμυρίσει τον εγκέφαλο.

Οι αντιδράσεις σας επιβραδύνονται και καθώς πίνετε περισσότερο μπορεί να καταλήξετε χωρίς συντονισμό κινήσεων ή χωρίς ισορροπία. Η ομιλία σας μπορεί να γίνει συγκεχυμένη και μπορεί να αρχίσετε να βλέπετε διπλά. Αν έχετε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ μπορεί επίσης να έχετε δυνατές συναισθηματικές αντιδράσεις που να εκδηλωθούν π.χ. με βία ή κλάμα. Λόγω του ότι η κρίση σας έχει εξασθενίσει, ενδέχεται να κάνετε πράγματα που δεν θα κάνατε υπό φυσιολογικές συνθήκες, από το να χορέψετε πάνω σε τραπέζια μέχρι να γυρίσετε σπίτι με κάποιον ξένο. Αυτά μπορεί να φαίνονται καλή ιδέα εκείνη τη στιγμή, όμως μπορεί να αποβούν εξαιρετικά επικίνδυνα.

Έτσι εάν συνειδητοποιήσετε ότι – εσείς ή κάποιος φίλος σας – έχετε αυτά τα σημάδια, μειώστε ή σταματήστε άμεσα την κατανάλωση αλκοόλ. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να χάσετε τον έλεγχο.