Αλκοολούχα Ποτά

Ο ορισμός των οινοπνευματωδών ποτών στην κυπριακή νομοθεσία παρατίθεται στον περί Πώλησης Οινοπνευματωδών Ποτών Νόμο Κεφ. 144 Άρθρο 2, και είναι ο ακόλουθος:

«Ως οινοπνευματώδη ποτά θεωρούνται οινοπνεύματα και οινοπνευματούχα ποτά οποιασδήποτε περιγραφής τα οποία είναι κατάλληλα ή προτίθενται ή τα οποία μπορούν με οποιοδήποτε τρόπο να μετατραπούν προς χρήση ως ποτά και περιλαμβάνουν οινοπνεύματα, οινοπνευματούχα ποτά, οίνους, ελαφρό ξανθό ζύθο, ζύθο, ισχυρό μαύρο ζύθο, μελαψό ζύθο και μηλίτη οίνο αλλά δεν περιλαμβάνουν μεθυλικά οινοπνεύματα».

Ο όρος αλκοόλ προέρχεται από την αραβική λέξη "al kuhl". Το αλκοόλ που βρίσκεται στα αλκοολούχα ποτά ονομάζεται αιθυλική αλκοόλη ή αιθανόλη. Η αιθανόλη παράγεται με φυσική επεξεργασία όταν η μαγιά μετατρέπει τη ζάχαρη που περιέχεται σε φρούτα, δημητριακά, ζαχαροκάλαμο, σε αλκοόλ. Το καθαρό αλκοόλ είναι ένα άχρωμο, καθαρό υγρό. Η διαδικασία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του ονομάζεται ζύμωση.

Ζύμωση

Το αλκοόλ δημιουργείται όταν η μαγιά τρέφεται με ζάχαρη. Αυτός ο μικροσκοπικός οργανισμός μεγαλώνει και πολλαπλασιάζεται με τη ζάχαρη που περιέχεται σε τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα σιτηρά. Καθώς η μαγιά τρέφεται με ζάχαρη, παράγεται διοξείδιο του άνθρακα και αλκοόλ.

Ζάχαρη → ενέργεια + αλκοόλ + διοξείδιο του άνθρακα.

Διαφορετικά Ποτά

Κατά την οινοποίηση, η μαγιά ενεργεί με τη ζάχαρη που περιέχουν τα σταφύλια. Τα διαφορετικά είδη σταφυλιών δίνουν διαφορετική γεύση και χρώματα στα κρασιά. Κατά την παραγωγή μηλίτη, χρησιμοποιούνται μήλα. Η μπύρα παράγεται από βυνωμένο σπόρο – συνήθως κριθάρι – στον οποίο προστίθεται λυκίσκος για γεύση.

Σταφύλια → Ζύμωση → κρασί, σαμπάνια

Μήλα → Ζύμωση → μηλίτης

Δημητριακά → Ζύμωση → μπύρα

Απόσταξη

Η ποσότητα του αλκοόλ στα ποτά μπορεί να αυξηθεί με μια διαδικασία που είναι γνωστή με την ονομασία απόσταξη. Με τη διαδικασία αυτή παράγεται το ουίσκι, το τζιν, η βότκα, το κονιάκ, το ρούμι που συνήθως περιέχουν 40% καθαρού αλκοόλ. Κατά τη διαδικασία αυτή, το νερό και το αλκοόλ διαχωρίζονται με βρασμό που έχει σαν αποτέλεσμα υψηλότερη συγκέντρωση αλκοόλ.

Τα ενισχυμένα κρασιά (όπως το sherry και το port) είναι κρασιά στα οποία έχει προστεθεί απόσταγμα έχοντας σαν αποτέλεσμα υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ (15% και πάνω για το sherry, 20% για το port).